+421 911 470 470 I info@becafe.sk
Pokračovať v čítaní...

Zaujímavosti o káve 14. marca 2020 – Uverejnené v: Zaujímavosti o káve

Káva sa pre svoju unikátnu chuť stala pre mnohých z nás určitým symbolom začiatku dňa. Niektorí z nás si život bez nej dokonca nedokážu predstaviť. Vedeli ste že napríklad v Japonskom Hakone sa nachádzajú kávové kúpele v ktorých sa môžete kávy (ale aj vína a čaju) nabažiť nad dostatok. Či už teda patríte medzi nás kávičkárov alebo ste sa tu ocitli iba náhodou, dovoľte nám spríjemniť deň zopár faktami a zaujímavosťami o tomto lahodnom nápoji.…

Pokračovať v čítaní
Pokračovať v čítaní...

Káva z Mexika 8. februára 2019 – Uverejnené v: Káva

História pestovania kávy v Mexiku je bohatá, siahajúc až do začiatkov 18. storočia. Dnes sa káva získaná na tunajších plantážach klasifikuje na základe nadmorskej výšky, v ktorej je dopestovaná, pričom hlavné regióny zamerané na produkciu sú na juhu krajiny. Rozmanitosť a výrazná členitosť tejto oblasti poskytuje viacero mikroprostredí, výsledkom ktorých je viacero odrôd káv. Medzi najznámejšie miesta dopestovania patria nasledovné štáty: Chiapas,  ktorý pre svoje tropické podnebie poskytuje skvelé podmienky pre pestovanie kávovníkov. Sopečné oblasti s úrodnými pôdami predstavujú…

Pokračovať v čítaní
Pokračovať v čítaní...

Metódy spracovania kávy 20. januára 2019 – Uverejnené v: Káva

Pestovanie kávy je začiatok, ale čo sa s kávou deje po dozretí? Ďalšia etapa po zbere, je práve spracovanie. Výsledkom spracovania kávovníkových bobúľ sú kávové zrnká. Spôsob spracovania a získavania týchto zŕn má taktiež významný vplyv na finálnu chuť kávy. Všeobecne sú známe tri metódy spracovania kávovníkových bobúľ. Takzvaný suchý postup (natural, dry-processed), mokrý postup (fully washed, wet-processed) a polopremývaný postup (semi-washed) izolácie zŕn. Okrem týchto metód existujú aj rôzne iné spôsoby, ktoré však vychádzajú z uvedených troch základných…

Pokračovať v čítaní
Pokračovať v čítaní...

Pestovanie kávy 8. januára 2019 – Uverejnené v: Káva

Rána so šálkou kávy v ruke sú pre mnohých ľudí samozrejmosťou, ale predsa nie sú obyčajné. Väčšina z nás sa totiž nezamýšľa nad množstvom času a vynaloženého ľudského úsilia, ktoré  sú za tým. Nad enormnou cestou, ktorú tieto hnedé zrnká prekonali predtým, ako sa dostali k nám. Odkiaľ skutočne táto vzácna surovina pochádza? V čom je tajomstvo jej chuti? Kávovník a jeho oblasti pestovania Kávovník, pôvodom z Etiópie, sa dnes pestuje takmer pozdĺž celého rovníka. Na západnej strane Južnej Ameriky…

Pokračovať v čítaní