Káva z Mexika Uverejnené v: Káva

História pestovania kávy v Mexiku je bohatá, siahajúc až do začiatkov 18. storočia. Dnes sa káva získaná na tunajších plantážach klasifikuje na základe nadmorskej výšky, v ktorej je dopestovaná, pričom hlavné regióny zamerané na produkciu sú na juhu krajiny. Rozmanitosť a výrazná členitosť tejto oblasti poskytuje viacero mikroprostredí, výsledkom ktorých je viacero odrôd káv. Medzi najznámejšie miesta dopestovania patria nasledovné štáty:

Chiapas,  ktorý pre svoje tropické podnebie poskytuje skvelé podmienky pre pestovanie kávovníkov. Sopečné oblasti s úrodnými pôdami predstavujú pre kávovníky bohatý zdroj minerálov, čo prispieva k ich správnemu rastu. Káva potom dominuje svojou typickou ľahkou chuťou, sviežou kyslosťou a ľahkým telom.

Veracruz, oblasť situovaná na pobreží Mexického zálivu. Aj tu sa stretávame s viacerými druhmi káv – z nižšie položených oblastí sa získava väčšina bežnej kávy regiónu, naopak v hornatých oblastiach sa produkuje veľmi známa Altura Coatepec. Táto renomovaná káva je obľúbená pre svoju orieškovú chuť, ľahké telo a čokoládové tóny.

Oaxaca, odkiaľ pochádza káva známa ako Oaxaca-Pluma.

Puebla.

Káva dopestovaná v oblastiach Chiapas  a Oaxaca sa označuje ako Altura alebo HG (high-grown), znamenajúc ,,vysoko dopestovaná“. Čo sa týka produkcie kávy v Mexiku, vyšší takmer vždy značí lepší.  Preto nie je prekvapením, že mexické označenie Altura je  známkou vysokej kvality a v Amerike je považovaná káva spĺňajúca tieto parametre  za jednu z najlepších vôbec.

Chuť mexickej kávy

Túto kávu si obľúbia hlavne tí, ktorí oceňujú kávy s ľahkým telom a nižšou kyslosťou, sprevádzané orieškovou chuťou. Najkvalitnejšie druhy káv z Mexika sa vyznačujú miernou aciditou, delikátnou chuťou a príjemnou suchosťou.

Pestovanie kávy v najrôznejších regiónoch krajiny znamená širokú škálu rôznych chutí, čo ocení nejeden milovník tohto nápoja. Šálka kávy z oblasti Veracruz nebude chutiť rovnako ako šálka kávy z oblasti Chiapas. Tunajšia káva, teda z územia Chiapas, sa dá porovnávať s kávou z Guatemaly, kedže s ňou susedí. Charakteristická je pre ňu mierne výraznejšia acidita a komplexnejšia chuť.

Ochutnajte našu mexickú kávu z oblasti Jaltenango, Chiapas, ktorá má miernu kyslosť doprevádzanú  tónmi orechov a čokolády a poteší Vás aj jej jemná sladká chuť.